Merita un scuter electric?

August 30, 2019 | Author: | Posted in Auto-Moto si Transporturi

Intr-o lume in care se face trecerea de la analog la digital, intr-o lume in care incepem sa uitam de clasicul carburant, masinile fac tranzitia de la combustie interna la electric si iata ca acum vine si randul mijloacelor alternative de transport.

Dar oare merita sa faci pasul cel mare catre un scuter electric, sau e prea devreme pentru acest lucru?

Avand in vedere popularitatea crescanda a trotinetelor electrice si a bicicletelor, era de asteptat ca si sectorul scuterelor sa prezinte oferte in aceasta zona. Reclamele suna bine: Uita de carburant, uita de piese pentru scuter, uita de intretinere, uita de poluare, cumpara un scuter electric si vei fi fericit. Dar oare acesta sa fie adevarul?

Intradevar, chiar si cele mai vaste magazine online cu piese pentru scuter se vor supara pe tine, dar daca privim toate celelalte aspect lucrurile incep sa se complice si sa ne invite la o dezbatere.

Desigur, argumentul principal impotriva unui scuter electric este pretul de achizitie. In timp ce poti cumpara un scuter clasic chiar si cu 2000 lei la mana a doua, un scuter electric se afla in zona de pret 20000 lei. Si nici nu poti cumpara inca un scuter electric la mana a doua pentru ca sunt prea noi. Deci momentan un scuter clasic castiga detasat momentan. Dar lucrurile incep sa se indrepte pentru scuterul electric.

Asta pentru ca intram si in zona de intretinere, iar in cazul unui scuter electric nu ai parte de asa ceva. Fara piese pentru scuter, fara consumabile, fara verificat nivelul de ulei sau starea placutelor de frana. Totusi, daca luam de exemplu schimbul de ulei de motor lucrurile nu sunt asa tragice. Un ulei de motor 2T costa aproximativ 50 de lei / litru la majoritatea magazinelor de piese  scutere. Un schimb de ulei se face la fiecare 3000 de km si se folosesc aproximativ 800 ml, in functie de scuter. Deci 50 de lei la fiecare 3000 de km, o suma relativ mica. Lichidul de frana la fel, costa undeva la 40 de lei litrul, asadar intretinerea unui scuter clasic este intradevar ieftina. Argumentul costurilor de intretinere inexistente ale unui scuter electric sunt nulificate de catre costul infim al intretinerii unui scuter clasic. Mai mult decat atat, un scuter electric tot are nevoie de piese pentru scuter cum ar fi anvelope, placute de frana, lichid de frana si diverse componente electrice. Singurul avantaj real al unui scuter electric este ca nu trebuie sa tii din scurt calendarul de mentenanta. Nu trebuie sa tii minte sau sa iti notezi cand trebuie facut urmatorul schimb de ulei. Aspect care poate fi important pentru oamenii care cumpara scutere si trotinete electrice, care sunt in general oameni cu venituri mari dar care duc lipsa de timp sau interes pentru mecanica.

Apoi vine subiectul autonomiei, un subiect intens dezbatut in lumea autoturismelor. In cazul scuterelor discutia este mai simpla, deoarece majoritatea scuterelor electrice au o autonomie de 100 de km, deci sunt din start destinate traficului urban. Astfel, un scuter electric nu se poate compara din start cu un scuter de capacitate mare, de minim 250 de centimetri cubi. Discutia se poarta cu scuterele cu motoare mici, de 50 sau 125 de centimetri cubi.

Discutie care se invarte in zona consumului. Chiar daca un scuter de 50 centimetri cubi are un consum redus (3-4 litri la suta de kilometri in oras), un scuter electric e si mai ieftin, mai ales daca il incarci la locul de munca sau pe la prieteni atunci cand mergi in vizita. Revin in schimb la argumentul anterior si anume timpul. Cu un scuter electric nu vei petrece timp in benzinarie, un alt aspect important pentru oamenii care au bani, dar nu au timp. Cunosc oameni care ar plati mai mult doar pentru a nu mai sta la rand in benzinarie.

Cu alte cuvinte, considerand toate aceste aspecte, scuterul electric este inca la inceput de drum si nu se justifica din punct de vedere financiar in favoarea unui scuter clasic. Dar daca privim din perspectiva timpului, un scuter electric isi arata valoarea. Nu mai trebuie sa cauti piese pentru scuter, nu mai trebuie sa stai la rand in benzinarie, nu mai trebuie sa stai in service. Daca ai bani dar nu ai timp, un scuter electric reprezinta o alegere mai buna. Dar daca ai si bani si timp si iti place sa mai mesteresti la scuterul tau din cand in cand, motorul cu combustie interna in continuare ramane cea mai buna alegere. Pana intr-o zi, cand motorul electric va depasi clasica combustie interna.

Comments Off on Merita un scuter electric? Tags: , , ,

Author:

This author has published 5 articles so far. More info about the author is coming soon.