Inima nu are varsta

May 11, 2018 | Author: | Posted in Casa si Familie, Sfaturi

In ciuda “revolutiei sexuale” din anii ’60 si ’70, sexul in randul populatiei imbatranite ramane un subiect de jena pentru multi. O noua carte a unei franceze conduce acest subiect spre o noua revolutie pozitiva a libertatii sexuale.

In munca ei ca psiholog, terapeut si autor, ea a intampinat numeroase atitudini legate de imbatranire, dar, probabil, nici unul mai negativ decat cei din jurul sexului. Ea subliniaza ca, desi facem progrese in intelegerea persoanelor in varsta ca indivizi vibranti si angajati, exista o descriere persistenta a interesului lor sexual ca fiind “ridicol si inadecvat”.

Este adevarat – in timp ce asteptam cu nerabdare intelepciunea, perspectiva si maturitatea ce va urma odata cu trecerea anilor, ne gandim tot mai des la acest aspect legat de viata sexuala.

Dar, in timp ce schimbarile fizice aduse de imbatranire sunt incontestabile – libidoul scazut, problemele de mobilitate si mecanismele mai putin fiabile – nu exista niciun motiv sa presupunem ca vom inceta sa experimentam sentimente de dorinta si dorim sa actionam asupra lor.

Scriitoarea subliniaza ca ideea optimista ca sexul va continua sa se imbunatateasca este ceva de mit mai ales daca ideea de “succes” sexual se bazeaza doar pe aspect sau performanta fizica. Cultul obsedat de tineri ofera imagini nesfarsite de rutine sexuale dramatice, gimnastice, care se indreapta spre o linie de finisare exploziva. Dar, sugereaza, pentru cei care doresc sa renunte la aceste idei conventionale, sexul poate fi mai conectat, mai indeplinit si mai pasionat decat oricand.

Este vorba despre atitudinea si abordarea. Multe dintre interviurile personale par a fi in contradictie cu unele cercetari destul de dezinteresante privind sexul la batranete. Atitudinile fata de sex si de dragoste, pe masura ce cineva imbatraneste, sunt la fel de unice ca si fiecare individ si, probabil ne surprinde, par a fi legate de entuziasmul si de dorinta de viata in general.

In timp ce unii pur si simplu nu mai experimenteaza dorinta si sunt multumiti de viata lor, altii sufera fie din cauza pierderii partenerului lor, fie din cauza faptului ca trupurile lor nu pot face ceea ce au putut odata. In loc sa incerce sa recreeze sexul celor treizeci sau chiar ai celor cincizeci de ani, unele persoane au reusit sa faca ceva mai profund si mai semnificativ.

Mai degraba decat o cursa spre o destinatie, acesti oameni experimenteaza sexul ca o oportunitate de a se conecta cu partenerul lor. Daca cineva este cu adevarat interesat de sex si expresia lui, ei vor gasi o cale. Multi oameni in varsta au raportat ca varsta le-a oferit posibilitatea de a redefini intimitatea pentru ei insisi si de a impartasi acea experienta cu partenerul lor.

A explora partea intima indiferent de varsta este un sfat bun pentru oricare dintre noi, fara a fi nevoie sa apelam la medicamente sau alte lucruri.

Comments Off on Inima nu are varsta

Author:

This author has published 36 articles so far. More info about the author is coming soon.