Ce trebuie sa stii despre manopera in constructii?

March 12, 2019 | Author: | Posted in Constructii

      Necesarul de materiale pentru realizarea unei anumite lucrari sau constructii reiese din antemasuratoarea constructiei, realizate de catre proiectant, insa daca iti doresti ca acest proiect sa fie de foarte buna calitate, este necesar sa utilizezi resursele optime, dar si sa respecti toate termenele stabilite.

Ce trebuie sa stii cand incepi o noua constructie?

    Pe baza acesteia vei realiza un calcul al costurilor legate de materiale, manopera constructii , utilaje, executie a zidariei si, implicit, o estimare a timpului in care vei desfasura proiectul.

    Pentru constructorii care doresc sa-si faca un calcul cat mai riguros asupra consumurilor si a pretului total estimat si pe care sa-l utilizeze in procesul de ofertare, exista o solutie eficienta si la indemana: devizele profesionale.

   Productivitatea in constructii este in general definita ca pretul pe ora de lucru, cu alte cuvinte e vorba de pretul manoperei in constructii.

Ce reprezinta manopera constructii?

     Deci manopera constituie o parte considerabila din costul lucrarii, iar numarul de ore de manopera are o influenta mai mare in cadrul managementului proiectului decat materialele sau alte elemente, acest aspect este cunoscut in literatura de specialitate drept productivitatea muncii.

   Ca pret manopera constructii putem defini lucrari mari, de investitii, finantate de stat (centralizat sau din bugete locale) ce necesita documentatii elaborate dupa o metodologie rigida, cu preturi ferme sau actualizate numai in anumite conditii speciale, bine legiuite si impuse in contract.

    Mai exista insa si un alt sector al constructiilor, mai adecvat economiei libere de piata, in care se executa, in general, lucrari mici sau mijlocii, finantate din sectorul privat sau chiar prin efortul propriu al beneficiarului, in care elementul hotarator este valoarea finala a ofertei libere initiale, pe baza preturilor interne ale executantilor.

   Pentru a evita aceasta situatie, s-a considerat necesara elaborarea unui catalog, pentru lucrari de mica constructie, reparatii si modificari in sectorul privat, la preturi informative, de piata libera.

   De cele mai multe ori, este realizata o documentaie la zi, actualizata, a tuturor necesitatilor, de aceea nu va aparea riscul de a face decontari majore, dar nici nu va exista riscul aparitiei unor oferte neloiale. In acest caz, oferta initiala are un pret foarte mic, iar o data cu trecerea timpului, tarifele ajung sa fie modificate. 

    Atunci cand vine vorba de lucrari care necesita un grad foarte ridicat de calificare, in special atunci cand beneficiarul este particular si doreste executia unor lucrari mai deosebite si migaloase, firmele de constructii nu au muncitori atat de bine pregatiti din cauza salariilor mici pe care le platesc, singura solutie in acest caz fiind apelarea la o echipa de meseriasi specializati pe tipul de lucrare,chiar daca pretul manoperei creste in acest caz, productivitatea si eficienta  lucrarii va amortiza cheltuiala in plus pentru finalizarea lucrarii.(de exemplu: montarea unor fantani arteziene, elemente ornamentale sau de tamplarie sculptate, diverse zugraveli speciale cu modele si ornamente din ipsoserie etc.. adica lucrari la care orice firma de constructii stramba din nas pentru ca nu au meseriasi si stiu de la inceput ca nu le pot face.)

 

Comments Off on Ce trebuie sa stii despre manopera in constructii? Tags: , ,

Author:

This author has published 46 articles so far. More info about the author is coming soon.