Avantajele cafelei decofeinizate

June 28, 2018 | Author: | Posted in Diverse

Conform statisticilor, pana in prezent, cafeaua ramane cea mai populara bautura din lume. Este bauta de oameni de toate varstele, natiuni si credinte. Un mare plus in lupta pentru cafea decofeinizata,  este ca nu trebuie sa ai competente profesionale de barista , pentru a te bucura de gustul si aroma cafelei. Multi oameni sunt preocupati de prezenta cofeinei si de modul in care aceasta iti poate afecta sanatatea. Sigur ca ai auzit in repetate randuri despre beneficiile si pericolele asociate cofeinei asupra corpului uman. Prin urmare, teama unui om obisnuit fata de cafeaua cu cofeina este de neinteles si pe deplin justificata.

Ce-ar fi sa iubesti cafeaua, dar sa nu ai sansa sa o bei? Aici producatorii au venit cu salvarea, dezvoltand un proces in care cofeina se evapora din boabe. Trebuie mentionat ca, cafeaua decafeinizata are totusi o mica doza din aceasta substanta. Standardul international prevede ca nivelul de cafeina nu trebuie sa depaseasca 3% din greutatea totala a produsului, dar, numai in cazul in care acesta poate fi numit „decofeinizata“. In multe tari, standardul este mult mai strict, lasand doar 1% cafeina in cafea.

Procedura de decofeinizare

Istoria fabricarii cafelei decofeinizate vine din trecutul indepartat – 1903. In acel moment, benzina a fost utilizata pentru a elimina cafeina. Desigur, in timpul nostru totul este mult mai usor, iar calitatea este de multe ori mai buna. Pana in prezent, exista mai multe moduri de decofeinizare. Cele mai multe dintre ele incep cu introducerea boabelor verzi in apa fierbinte, ceea ce duce la evaporarea elementelor care contin cofeina. Dupa aceea, boabele de cafea sunt tratate cu clor-metilen si clatite din nou pentru a indeparta substantele chimice. In continuare, cafeaua este uscata.  In Elvetia, cafeaua este trecuta prin filtre de carbon, facand procedura mai sigura pentru calitate si sanatate. De fapt, exista multe astfel de metode si fiecare metoda este avizata de ministerul sanatatii. Deci, nu iti face griji ca poate cafeaua decafeinizata este daunatoare.

Efecte

Cafeaua are un efect incitant asupra sistemului nervos. De fapt, te ajuta sa te inviorezi, sa te concentrezi, sa te trezesti dimineata. Aceasta proprietate se datoreaza prezentei cofeinei in compozitie, care este un stimulent suficient de puternic. Insa, tocmai din cauza acestei cofeine, exista pericole si nevoia de a limita portiile. O solutie buna a problemei a fost obtinerea de cafea fara cofeina. Se pare ca o astfel de bautura este complet inofensiva si poate fi consumata in cantitati nelimitate. Cafeina creeaza insomnie, anxietate, ceea ce nu se poate observa la consumul de cafea fara cofeina. Mai mult, o stare psihologica tensionata poate duce la depresie. O bautura fara cofeina nu are un astfel de efect.

Toata lumea reactioneaza individual la cafea. Si daca se constata cresterea tensiunii arteriale atunci cand bei o portie de cafea cu cofeina, nu se poate intampla la consumul cafelei decofeinizate, deoarece boabele nu mai au un astfel de efect. Cofeina afecteaza starea vaselor de sange si a muschiului cardiac. Atunci cand intra in organism, imediat se poate crea tahicardie, de multe ori existand dureri de cap de natura vasculara. Daca bei cafea decofeinizata, nu se va produce nici tahicardie si nu vei avea nici dureri de cap.

Comments Off on Avantajele cafelei decofeinizate Tags: , ,

Author:

This author has published 41 articles so far. More info about the author is coming soon.