Ce este rozaceea si cum putem evita aparitia simptomelor acesteia?

September 5, 2018 | Author: | Posted in Diverse

In zilele noastre, din ce in ce mai multe persoane, fie ca vorbim despre femei sau barbati, sufera de o anumita afectiune dermatologica ce poarta numele de rozacee. Aceasta boala nu poate fi tratata, doar ii pot fi eliminate sau ameliorate simptomele, iar cel mai simplu mod in care poate fi realizat acest lucru este cu ajutorul unor creme pentru rozacee. Click aici pentru mai multe detalii.

Aceasta boala este mult mai prezenta la acele persoane care au tenul sensibil si care se inroseste foarte usor, sau care prezinta anumite zone rosiatice in obraji, nas sau frunte si barbie.

  Ce este de fapt rozaceea?

Rozaceea este o afectiune cronica progresiva, care se manifesta prin aparitia unor dilatatii a vaselor subcutanate, ce poarta numele de teleangiectazii, dar si prin aparitia cosurilor.

Aceasta apare in special la adultii cu varsta peste 30 de ani, insa in cazuri rare poate aparea si la varste mai mici de atat. De asemenea, femeile sunt mult mai afectate decat barbatii, iar simptomele sunt mai intense.

Rozaceea prezinta primele simptome pe partile convexe ale fetei, mai ales pe nas si obraji, iar in stadii mai avansate apar si pe frunte si barbie.

Care sunt cauzele aparitiei rozaceei?

Nu exista o cauza anume care duce la declansarea bolii, insa exista anumiti factori declansatori despre care se crede ca au legatura cu aparitia simptomelor acesteia, precum:

  • Persoane care sufera de infectii gastrice sau intestinale, de asemenea acarianul Demodex Foliculorum pare a avea legatura cu agravarea simptomelor bolii
  • Mancarea fierbinte, condimentata sau picanta, alcoolul sau cofeina duc la aparitia rozaceei
  • Frigul excesiv sau caldura insuportabila, dar si schimbarile bruste de temperatura
  • Tenul sensibil, cel care se inroseste usor si este predispus la cosuri
  • Arsurile solare sau petrecerea unei perioade mari de timp in soare excesiv
  • Stresul emotional
  • Factorii ereditari, etc.

Care sunt stadiile rozaceei?

Exista patru stadii prin care se trece, iar fiecare dintre acestea prezinta anumite manifestari sau semne specifice.

In primul stadiu, cel de eritem tranzitor, rozaceea prezinta primele simptome, precum o roseata a pielii, determinata de aparitia in viata pacientilor a anumitor factori declansatori.  Aceasta roseata dispare atunci cand dispare si factorul declansator

Al doilea stadiu sau cel numit cuperozic, apare atunci cand devine permanenta roseata si apar la nivelul tenului acele vase de sange movalii, numite teleangiectazii.

In primele doua stadii, daca se folosesc acele lotiuni si crème pentru rozacee, simptomele acesteia dispar sau sunt estompate, iar o data cu folosirea zilnica a acesteia, perioada dintre aceste episode declansatoare creste foarte mult.

In al treilea stadiu, numit papulopustulos, se dilata porii fetei, apar cosurile, iar pielea se descuameaza .

Ultimul stadiu, numit si elefantiazisul fetei, este caracterizata prin aparitia unor noduli si a unor noduli hipertrofici, tegumentele devin seboreice, iar porii sunt dilatati.

Cum se trateaza rozaceea?

Este foarte important ca rozaceea sa fie depistata inca de la primele simptome si sa se inceapa folosirea unor lotiuni si crème pentru rozacee, . Acest lucru ajuta foarte mult la ameliorarea simptomelor , pana la disparitia lor si marirea timpului intre diversele episoade si stadii ale rozaceei.

 

 

 

 

 

 

Comments Off on Ce este rozaceea si cum putem evita aparitia simptomelor acesteia? Tags: , ,

Author:

This author has published 39 articles so far. More info about the author is coming soon.