De ce e bine sa tii un jurnal la orice varsta?

September 3, 2018 | Author: | Posted in Diverse

 

Cei care folosesc cel mai mult agende si jurnale sunt copiii deoarece acestia adora sa tina jurnale si sa isi noteze divese lucruri. De cand ai un telefon inteligent care le face pe toate si tot felul de aplicatii in care iti gestionezi si planifici timpul, este foarte greu sa mai aloci timp unui jurnal si oricum daca esti adult, probabil consideri ca un jurnal nu este potrivit pentru tine. Este gresit acest lucru si iti si explicam de ce. Click aici pentru a vedea mai multe agende si jurnale.

Jurnale si agende – oare am nevoie de un jurnal?

In momentul in care ai probleme sau emotii petreci in mod involuntar timp incercand sa le intelegi, sa le rezolvi sau chiar sa gasesti explicatii pentru ele. Este corect, poti sa faci mai multe lucruri cat timp te gandesti dar atentia este posibil sa nu iti fie indreptata spre ce faci ci la ceea ce se afla in mintea ta.

In acest caz nu este mai bine sa iti pui toate gandurile pe hartie? Asa le vei vedea mai clar si ti le vei scoate din minte iar scrisul in jurnale si agende se poate dovedi mult mai eficient in ceea ce priveste timpul pe care il ai.

Jurnale si agende – nevoia de a avea un confindent

Jurnalul seamana foarte mult cu un bun prieten dar este disponibil in orice moment vrei tu, in plus, nici nu exista riscul e a te judeca si doar te ajuta sa iti pui gandurile in ordine. Punand ceea ce simti in scris vei reusi sa te detasezi si sa privest mult mai pragmatic situatia. Vei vedea cum te eliberezi brusc de probleme in momentul in care ai reusit sa treci totul pe hartie. Toate gandurile coplesitoare vor ramane notate acolo. Jurnalul se poate transforma in cel mai bun prieten al tau caruia ii lasi toate gandurile de care ai vrea sa scapi.

Jurnale si agende – scrisul ajuta sanatatea mentala

Psihologii traseaza diferente fine intre scrisul despre propriile emotii si despre cel in care spui ce gandesti si ce simti. A doua varianta este mult mai eficient in conformitate cu studiile de la Universitatea din Lowa.

Toti participantii la cercetare au fost persoane afectate de traume care au fost indrumate sa scrie cu privire la experientele traite in jurnale si agende tot ce le preocupa. Totodata un alt eperiment a oferit rezultate asemanatoare si anume faptul ca scrisul ocazional pentru 15-20 de minute i-a ajutat pe toti participantii sa depaseasca stresul generat de unele evenimente traumatice mai repede.

Practica aceasta se recomanda atat de catre psihologi si de psihiatrii cat si de catre asistentii sociali pentru ca scrisul a dovedit un mare efect terapeutic in numeroase cazuri.

Scrisul in jurnale si agende este usor si accesibil. Desigur terapia este foarte buna in unele cazuri si rolul pe care il are psihologul de a ghida si e a explica anumite emotii sau anumite tipare comportamentale este important.

Se spune ca toti ar trebui sa ne notam lucruri in jurnale si agende pe care sa le recitim mult mai tarziu.

 

Comments Off on De ce e bine sa tii un jurnal la orice varsta? Tags: , ,

Author:

This author has published 38 articles so far. More info about the author is coming soon.