Jurnalul, prietenul adolescentei

June 26, 2018 | Author: | Posted in Diverse

Cresterea copiilor devine un aspect al vietii tot mai greu de tinut sub control, mai ales cand se apropie perioada controversata a adolescentei. Cea mai dificila este perioada in care copilul incepe sa dea primele semne de maturizare, in care isi pune primele intrebari legate de sine si de cei din jur. Daca colegii, parintii, si prietenii nu vin in ajutorul intrebarilor existentiale cu care adolescentii se confrunta, cu siguranta   aceste jurnale si agende personale,   pe care le au de atata timp vor fi un sprijin substantial pentru ei.

 

Joaca de-a adultii

Ne amintim cu totii perioada copilariei in care papusile, masinutele si jucariile clasice nu mai reprezentau demult interes pentru noi. Plimbarile lungi cu colegii, colectiile de jurnale si agende, jocul de-a adultii au fost activitati mult mai interesante pentru acea varsta. Cea mai controversata perioada a copilariei, adolescenta, este marcata de nevoia acerba de a deveni adult, de a gandi ca un adult, de a desfasura activitati specifice maturitatii. Intrebarile retorice, frustrarile, gandurile si starile de monotonie sunt accentuate in aceasta perioada in care cel mai bun prieten este jurnalul.

jurnal

Oracole, jurnale si agende

Daca in primii ani de viata camerele copiilor sunt impanzite de jucarii, in perioada adolescentei jurnalul personal sau oracolul este alinarea tuturor frustarilor prin care un copil trece. Oracolul este refugiul tuturor gandurilor, bucuriilor, supararillor prin care trece un tanar; de cele mai multe ori acesta reprezinta un mod de eliberare psihica, prin asezarea gandurilor pe o hartie. De aici si nevoia copiilor de a achizitiona cat mai multe jurnale si agende, care se dovedesc a fi cel mai bun aliat pe perioada adolescentei. Atat pentru parinti cat si pentru ei insisi, perioada adolescentei este trecerea brusca de la copilarie la primul nivel de maturiate si se manifesta in diferite moduri: daca pentru unii este un process lent de dezvoltare, pentru altii procesul este puternic si brusc, astfel aparand diverse controverse si nemultumiri pe care doar oracolul le poate intelege, sau alte jurnale si agende.

 

Jurnalul, oglinda sufletului

Jurnalul este locul in care consemnam toate evenimentele importante pentru noi sau situatii prin care trecem in fiecare zi. Trairile si emotiile le putem regasi in jurnalul personal, scrise pe ascuns seara tarziu si adapostite pe fundul dulapului sub haine. Cel mai bun prieten devinde asadar oglinda sufletului copilului, izvor de sentimente sincere. Pasiunea pentru jurnale si agende colorate cu sistem de inchidere vine deci din nevoia de a avea un lucru personal, un spariu intim de relaxare si expunere a trairilor.

 

In acele momente critice ale adolescentilor, jurnalul poate reprezenta un ajutor, o eliberare. Procesul de trecere dintre copilarie si maturitate poate uneori sa fie bland, lent si sa nu fie observabil de cei din jur. In aceste cazuri, copiii descopera treptat lumea interioara si exterioara, li se dezvolta simtul responsabilitatii si isi pun anumite intrebari firesti. In alte cazul, adolescenta poate fi mult mai dura, cu mult zbucium interior pe care il eliberam scriind in agende si jurnale, cu frustrari si neintelegeri intre noi si restul lumii.

 

 

 

Comments Off on Jurnalul, prietenul adolescentei Tags: , ,

Author:

This author has published 73 articles so far. More info about the author is coming soon.