5 motive pentru a nu mai bea cafea

March 9, 2018 | Author: | Posted in Mancare si Bauturi

Știu că și tu ai citit numeroase studii referitoare la beneficiile pe care le are cafeaua asupra sănătății tale și mai știu și că le-ai ignorat pe cele care arătau că aceasta poate fi și nocivă deopotrivă.

Cafea boabe

Așadar, ai ajuns totuși în punctul în care te întrebi dacă nu cumva ar trebui să renunți la consumul de cafea. Și cu siguranță asta are legătură cu felul nu prea încurajator în care te-ai simțit după ce ai băut una sau mai multe cafele pe parcursul unei zile. Simți că nu procedezi tocmai bine, dar nu știi exact dacă sunt motive concrete pentru a renunța complet la cafea. Iată că sunt. Citește în continuare pentru a le afla pe cele mai importante.

1. Un stres suplimentar

Cafeina, un constituent al cafelei inițiază în organism starea ”luptă sau fugi”, care apare de obicei doar atunci când suntem puși în fața unui pericol iminent. Acest răspuns este de un real ajutor atunci când ești pus într-o situație limită, dar nu asta se întâmplă și atunci când stai la calculator, de exemplu.

În plus, această reacție duce și la creșterea nivelului de cortizol și insulină din sânge, precum și la modificarea rapidă a nivelului de zahăr din sânge. Acesta este motivul pentru care te simți mai degrabă amețit uneori după ce bei cafea.

Mai mult, cafeina scade sensibilitatea la insulină, îngreunând astfel răspunsul celular la modificările nivelului de zahăr din sânge. Mai apoi, un nivel mare de zahăr în sânge poate duce la tot felul de probleme de sănătate, de la boli cardiovasculare, nivel crescut al trigliceridelor, colesterol, etc.

2. Un ph dezechilibrat

Un organism sănătos are un sânge alcalin, cu o valoare a ph-ului de 7.3. Cafeaua este foarte acidă și se situează în jurul valorii de 5 a ph-ului. Astfel, aciditatea cafelei este asociată deseori cu probleme digestive precum arsuri, halitoză (respirație urât mirositoare), ulcer, reflux gastric și balonare.

3. Ingerarea de chimicale

Plantațiile de cafea sunt unele dintre culturile cel mai des tratate cu pesticide, studiile descoperind nu mai puțin de 1000 de chimicale diferite în cafea. La acestea se adaugă și cele ale unor filtre de cafea, metode improprii de depozitare, etc. Parcă nu mai sună la fel de apetisant, nu?

Cu toate acestea, nu toate culturile de cafea sunt tratate cu substanțe chimice, așa că ai posibilitatea să alegi tipuri de cafea certificate din punct de vedere ecologic.

4. Nici cafeaua fără cofeină nu te salvează

Aceasta este și mai dăunătoare decât cafeaua obișnuită. Chiar dacă nu conține cofeină, este plină de substanțe chimice rămase din urma procesului de decofeinizare, precum formaldehidă și clorură de metilen, ambele cunoscute drept cancerigene.

5. Nici fericirea nu e cea promisă

Chiar dacă o cafea îți poate crește producția de serotonină (hormonul fericirii), acest lucru nu se întâmplă în mod natural (evident), drept urmare va avea loc o scădere bruscă a acestei substanțe, fapt care duce la schimbări bruște de dispoziție.

Comments Off on 5 motive pentru a nu mai bea cafea Tags: , , ,

Author:

This author has published 75 articles so far. More info about the author is coming soon.