Cele mai mari mituri despre cafea. Adevărat sau fals?

March 14, 2018 | Author: | Posted in Mancare si Bauturi

Având în vedere că această băutură ce ne încarcă cu energie este consumată la o scară atât de largă era absolut inevitabil să nu apară și ceva mituri despre asta. Dar care dintre acestea au o bază reală și care nu? Află în cele ce urmează.cafea

Mitul nr. 1: Congelarea cafelei îi menține acesteia aroma

Fals. Cei mai mari dușmani ai cafelei sunt aerul, umezeala și timpul. Astfel, dacă depozitezi cafeaua în congelator, boabele se vor umezi, va apărea condensul și va începe prematur procesul de extracție a aromei. În plus, cafeaua are darul de a atrage toate mirosurile din jur (în cazul acesta, din congelator), fapt care îi va modifica drastic aroma. Și nu în bine, din păcate.

Așadar, indiferent de ce ți s-a spus, cafeaua are o durată de viață scurtă (aproximativ 21 de zile de la prăjire) și ținutul în congelator nu te va ajuta să mărești această perioadă, ci mai degrabă să distrugi aroma și calitățile acesteia.

Se mai spune și că o cafea poate rămâne proaspătă timp de două luni dacă rămâne în ambalajul original, nedeschis. Totuși, odată ce ai desfăcut ambalajul și aceasta intră în contact cu aerul aceasta începe să își piardă din calități (în aproximativ 3 zile).

Mitul nr. 2: Espresso provine dintr-un anumit tip de cafea boabe

Fals. Nu există boabe de cafea espresso. Prin definiție, espresso este un tip de cafea tare, preparată sub presiune și servită imediat. Deci cafeaua espresso indică mai degrabă un procedeu de preparare și nu tipul de boabe folosit.

Mitul nr. 3: Toată cafeaua fără zahăr este amară

Fals. Toată cafeaua de proastă calitate fără zahăr este amară. O cafea din boabe de calitate, perfect prăjite și măcinate va putea fi savurată fără probleme și fără zahăr. Și chiar este indicat să faci asta. Ai auzit de beneficiile pe care le aduce cafeaua sănătății tale? Ei bine, acestea se anulează dacă obișnuiești să bei cafeaua cu zahăr sau dacă optezi pentru varietățile de cafea aromatizată. Evident, aici nu vorbim și de celebrele pliculețe de ”3în1”, care sunt mai degrabă o bombă calorică și de chimicale decât un beneficiu pentru organism.

Mitul nr. 4: Cafeaua reduce riscul de Parkinson și Alzheimer

Adevărat. Și te poate proteja și împotriva multor altor boli și afecțiuni sau poate scădea riscul de a le dezvolta, însă doar în condițiile amintite la punctul anterior.

Mitul nr. 5: Toate boabele de cafea sunt la fel la recoltare, doar procesul de producție face diferența între diversele tipuri de cafea

Fals. Boabele de cafea se împart în două mari categorii: arabica și robusta. La rândul ei, boabele de cafea arabica se împart în mai multe varietăți, în funcție de zona în care se află plantația de arbori de cafea.

Cam acestea sunt cele mai mari mituri despre cafea, însă cu siguranță mai există și altele, în funcție de cultura și nivelul de trai al fiecărui consumator.

Comments Off on Cele mai mari mituri despre cafea. Adevărat sau fals? Tags: , , ,

Author:

This author has published 58 articles so far. More info about the author is coming soon.