Situatii in care putem apela la un avocat specializat in dreptul civil

August 16, 2018 | Author: | Posted in Produse si Servicii

 

 

Pe parcursul vietii ne confruntam cu situatii in care avem nevoie de ajutorul unui avocat specializat in dreptul civil. Acesta ne poate oferi asistenta de care avem nevoie. Ne poate consilia in asa fel incat sa intelegem mai multe despre modul in care poate fi gestionata, din punct de vedere juridic, situatia in care ne aflam.

Domeniile de expertiza ale unui avocat drept civil

Un avocat drept civil are ca domeniu de expertiza acea parte a dreptului civil numita si dreptul familiei. In plus, el isi exercita activitatea si in domenii precum dreptul comercial si societar, dreptul proprietatii intelectuale, dreptul financiar si fiscal, dreptul imobiliar si dreptul din constructii, dreptul contencios administrativ, dreptul contraventional, dreptul muncii si dreptul consumatorilor.

Consultanta cu privire la drepturile consumatorilor pe care o ofera un avocat drept civil se refera la clauzele din contractele dintre profesionisti si consumatori. Clauzele abuzive din contractele de leasing si de credit bancar pot face obiectul unor litigii privind protectia consumatorilor. In aceste situatii un avocat drept civil poate oferi reprezentare si asistenta juridica.

Atunci cand vorbim despre dreptul proprietatii intelectuale ne referim la proprietatea industriala si la drepturile de autor. Printre serviciile pe care le ofera un avocat drept civil in domeniul dreptului proprietatii intelectuale se numara inregistrarea unei marci si reprezentarea pe tot parcursul procedurii de inregistrare, reprezentarea in cadrul litigiilor de proprietate intelectuala, reprezentarea in fata Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) in cadrul opozitiilor, cesiunea drepturilor patrimoniale de autor, reprezentarea in cadrul contestatiilor, cesiunea si licenta marcilor.

Proprietatea industriala presupune brevete de inventie, modele si desene industriale, indicatii geografice si marci. Dreptul de a exploata o creatie intelectuala care poate fi folosita in industrie sau un semn distinctiv al unei astfel de activitati se mai numeste si drept de proprietate industriala.

Cand vorbim despre drepturi de autor ne referim la dreptul de a exploata lucrari literare si artistice. Titularul dreptului de autor poate sa foloseasca o creatie in interes personal.

Serviciile pe care un avocat drept civil le poate oferi in domeniul dreptului comercial si societar, numit si dreptul afacerilor, sunt urmatoarele: gazduirea sediului social, infiintarea unei firme, redactarea sau intocmirea de acte aditionale si constitutive, transmiterea partilor sociale si dizolvarea sau suspendarea unei firme. De asemenea, se poate apela la un avocat specializat in dreptul comercial si pentru inregistrarea unor mentiuni precum modificarea sediului sau a obiectului de activitate, excluderea sau retragerea unor asociati, schimbarea administratorului, cesiunea partii sociale, reducerea sau majorarea capitalului social si desfiintarea sau infintarea unui punct de lucru. In competenta unui avocat care se ocupa cu dreptul civil intra si indrumarea administratorului atunci cand o firma intra in insolventa. El poate sa ofere reprezentare si asistenta juridica pe durata insolventei, da si inainte ca aceasta procedura sa fie deschisa.

Cand vine vorba de dreptul imobiliar si dreptul din domeniul constructiilor, serviciile pe care le poate oferi o firma de avocatura sunt, printre altele, urmatoarele: elaborarea de opinii juridice, realizarea de contracte de garantii reale, negocierea de contracte de vanzare-cumparare.

 

Comments Off on Situatii in care putem apela la un avocat specializat in dreptul civil Tags: , , ,

Author:

This author has published 75 articles so far. More info about the author is coming soon.