Ce ar trebui sa stii despre examinarile cu computer tomograf?

February 27, 2019 | Author: | Posted in Sanatate

Despre pacient in vederea unei analize ce foloseste un computer tomograf

Un pacient ce urmeaza a fi supus unei examinari pe baza de computer tomograf trebuie sa stie ca o astfel de analiza nu doare si nici nu dureaza mai mult de 20 de minute. In ceea ce priveste etapa pregatitoare.

Totul consta in completarea de catre cel in cauza a unui chestionar privitor la istoricul medical in materie de patologii, alergii la anumite medicamente precum si despre regimuri medicamentoase utilizate anterior. Acest lucru trebuie efectuat cu strictete si sub stricta indrumare a medicului specialist intrucat rezultatul acestei etape preliminare determina eligibilitatea in vederea etapelor ulteriorare.

De asemenea, anumite cazuri izolate determinate de zona anatomica asupra acreia se va insista, va fi necesara introducerea in organism a substantei de contrast. Acest lucru se relizeaza fie prin adminisrare orala fie prin administrare intravenoasa.

De altfel pentru o investigatie ce necesita si substanta de contrast si computer tomograf, pretul poate fi usor mai ridicat.

In timpul unei examianari ce presupune utilizarea unui computer tomograf, pacientul ar trebui sa stea pe burta sau pe spate nemiscat fara sa poarte asupra sa bijuterii.

computer tomograf

Ce riscuri presupune un computer tomograf?

Ca majoritatea investigatiilor amanuntite, un computer tomograf implica la randul sau mici riscuri. Astfel, apartinand de ramura imagisticii, aceasta analiza presupune expunerea pacientului la o doza de radiatii X. Acesta este de fapt si motivul pentru care numai un medic specialist poate hotara daca este necesar acest risc.

De altfel, aflandu-ne la capitolul pericole, este bine de stiu ca in cazul femeilor insarcinate in minim 3 luni, acest tip de investigatie este interzis. Singura exceptie se face in cazuri extreme, in care viata mamei este pusa in primejdie. Un exemplu concret poate fi un anevrism cerebral.

Obligatiile pacientului in privinta unei investigatii cu computer tomograf

O obligatie general valabila pentru toti viitori indivizi de urmeaza a fi supusi unei analize ce presupune utilizarea unui computer tomograf consta in faptul ca toti pacientii trebuie sa se prezinte la cabinet cu minm 30 de minute inaintea orei la care acestia sunt programati.

Pacientii ce au nevoie de administrarea substantei de contrast au obligatia de a efectua un set de analize de uree si creatina serica cu maxim 14 zile inainte de ziua in care acestia sunt programati. Aceste lucruri sunt neceare pentru a evita diagnosticele gresite si pentru a mari acurateatea acestora.

Pentru investigatiile ce necesita un computer tomograf, pretul poate varia in functie de zona:

  • Genunchi – 250;
  • Abdomen superior – 300;
  • Craniu + cervical – 400.

Author:

This author has published 49 articles so far. More info about the author is coming soon.