Cum scapam de rozacee?

July 26, 2018 | Author: | Posted in Sanatate

   Acea eruptiee cronica ce afecteaza zona faciala a persoanelor cu varsta intre 30 si 60 de ani, care se manifesta prin eritem si papule rosii si pustule, poarta numele de rozacee. Aceasta boala nu are un tratament care o poate inlatura, insa toate manifestarile ei pot fi estompate sau eliminate cu ajutorul unor creme Medicalia pentru rozacee.

  Aceasta afectiune este cel mai intalnita la acele persoane cu tenul deschis la culoare si cu ochii albastri si mai este cunoscuta sub numele de ‘blestemul celtilor’. 

  Rozaceea poate fi de trei feluri, si anume: tranzitorie, recurenta sau persistenta.

De ce apare rozaceea?

   Exista foarte multi factori care pot duce la aparitia rozaceei, iar dintre acestea trebuie sa specificam: genetica, anumiti factori de mediu, sistemul vascular si inflamatoriu, expunerea la radiatii ultraviolet, alimente picante sau fiebinti, alcoolul sau stresul.

   Unul dintre principalii factori care duc la aparitia rozaceei este considerat sistemul imun al pielii, caci pe pielea celor afectati se gasesc concentratii crescute de peptide antimicrobiene, care favorizeaza dilatarea vaselor de sange. In urma acestor dilatari ale vaselor de sange, apar anumite rupturi prin care se scurge lichid, acest lucru ducand la un anumit edem al pielii.

  Alti factori care poti duce la aparitia rozaceei ar fi acei paraziti care traiesc pe piele si in foliculii pilosi, pe numele de Demodex Folliculorum si care sunt intalniti intr-un numar mult mai mare la persoanele afectate de rozacee.  De asemenea, Helicobacter Pylori, bacteria din stomac, pare a avea anumite implicari in aparitia rozaceei. 

Cum se manifesta rozaceea?

  Manifestarile clinice ale rozaceei difera in functie de stadiul in care se afla boala, insa printre cele mai frecvente sunt papulele rosii si pustulele, acele cosuri cu cap alb.   

Ptintre cele mai frecvente caracteristici ale rozaceei, trebuie mentionate:

– eritemul facial, manifestat prin acea roseata tranzitorie

– eritem permanent si vase de sange dilatate, care se manifesta in primul stadiu al bolii

– aparitia papulelor rosii si pustulelor pe nas, frunte sau obraji, care apar in stadiul al doilea al bolii

– pielea fetei devine uscata si descuamata

– pielea devine sensibila, aparand senzatia de usturime si intepaturi atunci cand sunt folosite produse cosmetice

– inrosirea si descuamarea marginilor pleoapelor si aparitia anumitor afectiuni ale ochilor, precum conjunctivita, keratita sau episclerita

– nasul se deformeaza si porii devin proeminenti, aparand o ingrosare a pielii, numita rinofima, in stadiul al treilea al rozaceei.

Exista anumite afectiuni care pot fi confundate foarte usor cu rozaceea, printre care trebuie mentionate: acneea vulgara, rozaceea cortizonica sau dermatita . Pentru a fi sigur ca aceasta este afectiunea, este necesara o vizita la medicul dermatolog care poate pune un diagnostic pe baza aspectului clinic sau in urma unei biopsii cutanate.

Cum se trateaza rozaceea?

Crema pentru rozacee

  Exista anumite masuri care pot reduce efectele rozaceei , si anume:

  • Evitarea tuturor acelor factori care duc la inrosirea fetei, precum condimentele picante, alcoolul, caldura sau dusurile cu apa fierbinte
  • Evitarea tuturor cremelor care folosesc ulei
  • Evitarea dermatocorticoizilor
  • Protejarea pielii de razele ultraviolet si de caldura soarelui, folosindu-se crème cu factor mare de protectie.
Comments Off on Cum scapam de rozacee? Tags: , ,

Author:

This author has published 62 articles so far. More info about the author is coming soon.