De sa pui pe primul loc vizita la un cabinet endocrinologie?

October 2, 2019 | Author: | Posted in Sanatate

La un cabinet endocrinologie se analizeaza endocrinologia care este specialitatea medicala care se ocupa cu diagnosticarea si tratarea afectiunilor sistemului endocrin. In cadrul endocrinologiei sunt investigate afectiunile tiroidiene, hipofizare, adrenale, gonadale si tulburarile metabolismului calcic (osteoporoza, osteomalacia).
cabinet endocrinologie

Cu ce se ocupa aceasta specialitate?

In corp, sistemul endocrin, prin glandele endocrine elibereaza in circulatie o serie mare de hormoni, mesageri chimici capabili sa transmita informatia la distanta pana la nivelul tesuturilor periferice. Sistemul endocrin este subiectul unor mecanisme foarte complexe de reglare care sunt responsabile de sinteza hormonala, transportul, eliberarea si metabolismul hormonilor in interiorul celulelor tinta. Sistemul este integrat cu alte sisteme majore de comunicare intercelulare (sistemul nervos si cel imun).

La un cabinet endocrinologie s-au adus contributii importante la intelegerea functiei sistemului cardiovascular. Tesuturile cardiace sunt organe endocrine, iar stimulii care afecteaza sistemul cardiovascular actioneaza prin receptori hormonali. Multe afectiuni cardiovasculare au cauze endocrine: hipertensiunea secundara (aldosteronism primar sau feocromocitom), sindromul metabolic, obezitatea, dislipidemia.

Cand trebuie sa va programati la un cabinet endocrinologie?

Pe langa consultul facut la specialitatea de endocrinologie in mod regulat pentru a putea depista timpuriu problemele medicale, exista si anumite simptome care va vor indica din timp ca este nevoie sa mergeti la un medic specialist. Astfel, ca daca aveti dubii, nu uitati ca urmatoarele simptome sunt foarte grave si trebuie tratate cu o mare seriozitate:

  • Anormalitatile ciclului menstrual nu trebuie tratate cu indiferenta. In anumite cazuri acestea nu reprezinta o problema, dar in alte cazuri acestea trebuie tratate;
  • Insomniile si palpitatiile sunt si acestea simptome care va vor indica necesitatea unui consult;
  • Constipatia, raguseala, oboseala sau intoleranta la rece trebuie luate in considerare;
  • Cresterea sau scaderea subita in kilograme nu este normala. Daca observati diferente prea mari de la o saptamana la alta discutati cu medicul dumneavoastra.

De asmenea, este important sa stiti ca nodulii tiroideni au o frecventa din ce in ce mai mare in populatia generala, in special la noi in tara datorita lipsei de iod. Ei sunt de obicei benigni, dar totusi 5% dintre ei pot avea un caracter malign, de aceea depistarea din timp a acestora la un cabinet endocrinologie poate asigura un tratament eficient. Gusa poate fi asociata cu hipotiroidie sau hipertiroidie care prin afectarea tuturor organelor si sistemelor reduc semnificativ calitatea vietii necesitind tratament de specialitate. Osteoporoza este o boala care apare mai ales la femeile aflate la menopauza. Descoperirea din timp in cadrul unui consult de endocrinologie la un cabinet endocrinologie poate preveni problemele locomotorii la varstnici.

Comments Off on De sa pui pe primul loc vizita la un cabinet endocrinologie? Tags: , , , , ,

Author:

This author has published 8 articles so far. More info about the author is coming soon.