5 lucruri interesante despre biciclete pe care nu le știai

March 15, 2018 | Author: | Posted in Sport

Istoria acestui vehicul preferat de din ce în ce mai multă lume este presărată cu o mulțime de aspecte interesante, unele chiar și amuzante, pe care merită să le știi.

MTB

În primul rând, conform datelor istorice, se pare că primele biciclete nu aveau pedale și nici nu erau prea confortabil de ”condus”. Iată, în continuare, și alte lucruri la fel de interesante.

1. Cuvântul bicicletă a fost folosit prima dată în 1860

Cuvântul bicicletă vine din franceză și se pare că a fost folosit începând cu anul 1860, odată cu atașarea pedalelor acestui tip de vehicul. Până atunci, acesta era cunoscut ca velociped și nu era prea ușor de manevrat. Problema a fost rezolvată ulterior de un fierar francez care a adăugat pedale velocipedului. Așa a început adaptarea acestui vehicul, așa cum îl cunoașatem în ziua de azi.

2. Mai erau cunoscute și ca ”zdruncinător de oase”

Având în vedere designul rudimentar și calitatea precară a drumurilor de acum 200 de ani, este clar de ce bicicleta mai era cunoscută și după această denumire. În plus, primele modele aveau roți din lemn sau metalice, fapt care făcea și mai inconfortabilă manevrarea lor.

3. Vehicul pentru senzații tari

Mersul cu bicicleta în jurul anului 1800 nu era pentru oricine. Doar ”băieții răi” se încumetau să se deplaseze cu un astfel de mijloc de transport. În plus, la un moment dat exista un model cu roțile foarte înalte, iar cel care îl foloseau se alegeau des cu fracturi sau echimoze în urma căzăturilor frecvente. Așadar, mersul pe bicicletă nu era atât de simplu ca acum.

4. Epoca de aur a bicicletei

Perioada de la mijlocul anilor 1890 și până la începutul secolului 20 este cunoscută ca epoca de aur a bicicletei deoarece în acest interval au avut loc numeroase modificări ale acestui tip de vehicul, modificări ce au condus la dezvoltarea bicicletei așa acum o cunoaștem azi.

Astfel, acum au apărut bicicletele cu roți având o dimensiune potrivită și cu cea din față flexibilă, au apărut noi design-uri, îmbunătățite, a început utilizarea cauciucurilor pneumatice, s-a adăugat lanțul, frânele și mai multe viteze. Mai pe scurt, bicicleta a traversat o epocă de aur.

5. Emanciparea femeilor

În perioada de emancipare a femeilor bicicleta a cunoscut o nouă perioadă de glorie. Pentru că era un vehicul ieftin și ușor de condus, tot mai multe femei și-au câștigat independența folosindu-se de un astfel de mijloc de transport.

În plus, hainele restrictive pe care le purtau femeile la acea vreme au fost rapid îndepăratate pentru a face loc unora mai practice, potrivite pentru mersul pe bicicletă.

Așadar, se poate spune că bicicleta a jucat un rol important în schimbarea unor evenimente istorice și, în special, în ceea ce privește procesul de emancipare a femeii. Rămâne de văzut ce alte schimbări dramatice vor apărea și pe viitor în ceea ce privește evoluția acestui vehicul.

Comments Off on 5 lucruri interesante despre biciclete pe care nu le știai Tags: , , ,

Author:

This author has published 75 articles so far. More info about the author is coming soon.