Ce sunt convertizoarele de frecventa si care sunt avantajele lor?

May 8, 2018 | Author: | Posted in Tehnologie

Cand vine momenul sa iti doresti o reducere a consumului de energie si protejarea instalatiei electrice, precum si a celorlalte echipamente conectate, inseamna ca a venit momentul sa folosesti convertizoare de frecventa de la Ci.  Acestea sunt acea componenta electonica care reuseste prin varierea frecventei si voltajului curentului electric, sa ajusteze turatia si puterea unui motor electric.

In ultima perioada, dezvoltarea tehnologiei in ceea ce priveste echipamentele electronice, a dus la reducerea cu mult a dimensiunilor convertizoarelor, insa au ajuns sa foloseasca semiconductori performanti si tehnologii software si hardware destul de avansate.

Care este rolul convertizorului de frecventa?

Convertizorul de frecventa este capabil sa modifice turatia unui motor pana cand ajunge la valoarea ceruta de un anumit proces, insa reusesc sa economiseasca o valoare intre 10 si 50 % din toata energia pe care o consuma motorul aflat la turatia maxima.

Convertizor de frecventa

Cand vorbim despre frecventa curentului de alimentare, stim ca este direct proportionala cu viteza de rotatie a motorului, iar convertizorul de frecventa se poate adapta nevoilor momentului si poate controla acea frecventa a motorului. Prin urmare, daca frecventa de alimentare scade, va scadea si viteza de rotatie, si la fel de valabil este si inversul.

Atunci cand, in cadrul unui anumit proces, motorul trebuie sa functioneze la o turatie mai mica, un convertizor de frecventa este folosit pentru a micsora frecventa si tensiunea curentului de alimentare, pana in momentul in care se ajunge la valoare necesara pentru acea aplicatie. Deci, ceea ce face acest convertizor modifica necesarul de turatie si puterea data de motor, pentru ca acestia sa functioneze la noile cerinte.

Unde se folosesc convertizoarele de frecventa?

Convertizoarele de frecventa pot fi folosite oriunde este folosita instalatie electrica, pornind de la aparatele electrocasnice si pana la echipamentele miniere de mare putere. Totusi, acestea nu sunt la foarte mare cautare la noi in tara.

In intreaga lume sunt folosite milioane de motoare in diferite ramuri ale industriei, in sisteme de irigatii sau canalizare, la lifturi, tipografii, benzi transportoare. Din cele 65% din energia electrica este folosita de motoarele electrice, numai 10% din aceste motoare beneficiaza de ajutorul unui convertizor de frecventa.

Care sunt avantajele folosirii unui convertizor de frecventa?

Cel mai mare avantaj pe care il are un convertizor de frecventa este acela ca reuseste sa reduca semnificativ consumul de energie, datorita controlului pe care il are asupra motorului, datorita faptului ca poate modifica turatia si puterea motorului pana se ajunge la valoarea dorita.

Atunci cand se ajunge la folosirea motoarelor la cele mai eficiente turatii si puteri, in functie de cat este necesar in acel moment, creste nivelul de eficienta.

Atunci cand echipamentele sunt dotate cu convertizoare de frecventa, durata de viata a acestora va fi mult mai crescuta si vor scadea si numarul de momente necesare pentru intretinerea echipamentelor.

Convertizorul de frecventa are capacitatea de a proteja instalatia electrica in momentul in care aceasta porneste si regleaza intrarea in sarcina, prin faptul ca treptat creste turatia si puterea motorului pana la valorile nominale.

Comments Off on Ce sunt convertizoarele de frecventa si care sunt avantajele lor? Tags: , ,

Author:

This author has published 51 articles so far. More info about the author is coming soon.